UO FK Olimpic na sjednici održanoj 11.05.2017. razmatrao je sva dešavanja oko utakmice 7. kola Lige za opstanak između NK Metalleghe i FK Olimpic te na osnovu utvrđenih činjenica donosi sljedeće:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nakon pregledanog detaljnog snimka utakmice, odigrane u subotu u Banja Luci, želimo da ukažemo na niz grešaka koje je napravio glavni sudija Ognjen Valjić sa svojim pomoćnicima, a tiču se donošenja spornih odluka na štetu našeg tima. Kulminacija lošeg suđenja je dosuđeni penal u korist domaćina i dva nedosuđena penala u korist naše ekipe. Sve gore navedeno je razlog zašto smo uložili žalbu na arbitražu Komitetu za sudije i sudijska pitanja.

Navodi trenera domaćina da je dokaz dobrog suđenja i kazneni udarac sviran za Olimpic u 88. minuti, nisu i ne mogu biti ispravni niti relevantni. Kazneni udarac je prekršaj koji je regulisan pravilima fudbalske igre i nije i ne može biti vezan za minut u kojem se dešava.

Mate Neretljak i njegov menadžer Sanel Klopić su posljednjih dana iskoristili medijski prostor da negiraju međusobnu povezanost, što nema veze sa stvarnošću, s obzirom na to da je pomenuti menadžer sarađivao sa trenerom NK Metalleghe tokom cijele njegove karijere, a saradnja se nastavila i po završetku igračke i početku trenerske karijere.

Sve dokaze smo dostavili našem krovnom savezu nakon završetka utakmice, a razlog za to je bio jasan. Nismo htjeli da dodatno uvlačimo nervozu u naše redove pred utakmicu koja je imala veliki rezultatski značaj za našu ekipu te smo htjeli na zelenom terenu stići do pobjede i tri boda.

Nadamo se da će komisije i organi N/FS BiH reagovati urgentno i riješiti postupak protiv odgovornih u ovom slučaju te da ćemo brzo dobiti epilog cjelokupne situacije. U suprotnom, sigurni smo da će Nezavisni etički komitet FIFA-e, koem se namjeravamo obratiti, ekspresno donijeti odluku, jer su činjenice u ovom slučaju vrlo jasne, te će biti lako dokazati povezanost Neretljaka i Klopića, što je dodatno olakšanje za sve koji budu ispitivali cijeli slučaj.

Ovim putem želimo ukazati i na napad koji se desio na člana Uprave FK Olimpic, koji je prvo verbalno vrijeđan, a potom i fizički napadnut u svečanom salonu stadiona. Navodimo da ovo nije prvi put da se gostujući članovi uprave fizički i verbalno vrijeđaju, jer se slična situacija desila i na posljednjoj utakmici kada je u Banja Luci gostovala ekipa FK Mladost iz Doboja kod Kaknja.

‘Sasvim slučajno’ napadnuti član uprave našeg kluba je čovjek kojeg je Klopić predstavio medijima kao osobu sa kojom se susreo prethodne sedmice, pri pokušaju podmićivanja našeg igrača Emira Hadžića.

Uprava kluba I igrači prvog tima se zahvaljuju svim sportistima, sportskim radnicima, te svim ljudima koji su u prethodnih nekoliko dana pružili podršku našim prvotimcima i klubu u borbi za fair-play takmičenje.

Komentari