Nijaz Gracić, predsjednik FK Olimpic, u posljednjih godinu dana se nije puno pojavljivao u medijima. Razlog za to je činjenica da je njegovoj ekipi i njemu prvenstveno trebao mir tokom borbe za Kup BiH, prvi osvojeni trofej u historiji kluba, ali i činjenica da je želio da igrači na terenu govore u ime njega i kluba.

Pred početak priprema za proljetni dio prvenstva, razgovarali smo sa predsjednikom kluba o svim temama vezanim za Olimpic, ali i za bh. fudbal uopšte. Predsjednik našeg kluba odgovarao nam je na pitanja o protekloj polusezoni, analizi koju su napravili on i njegovi saradnici, ambicijama i ciljevima za proljetnu polusezonu, ali i temama vezanim za Premijer ligu BiH, odnos saveza prema klubovima te investicijama koje su se desile u našem fudbalu.

Gospodine Gracić, koliko su rezultati u sezoni 2015/2016 u skladu sa ambicijama kluba koji je u prošloj sezoni osigurao prvu titulu Kupa BiH u historiji, a samim tim, i izlazak u Evropu?

“Ambicije su bile jako velike. Ja sam duboko vjerovao nakon svega prošle sezone da ćemo biti plasirani među prve tri ekipe. Bio sam ubijeđen da će to tako i biti. Međutim, desilo se kako se desilo. Danas se nalazimo ispod linije koja znači odlazak u niži rang.

Ko je najodgovorniji za veliki pad koji je Olimpic doživio za samo par mjeseci od osvajanja Kupa i solidnog evropskog nastupa, gdje je nedostajalo malo sreće da se klub plasira u drugo pretkolo Evropa lige?

“Više je faktora utjecalo na loš plasman. Kada gledamo po nekoj vertikali ili hijerarhiji, kako god hoćete, najodgovorniji sam ja. Potom slijedi sportski direktor, trener i igrači. Puno faktora je utjecalo na ovakav loš rezultat. Premještaj sa Otoke na Koševo, to je bila za nas fatalna greška. Međutim, nismo mogli igrati na Otoci zbog terena koji je u katastrofalnom stanju, jer ga koristi osam ekipa istovremeno. Uz to, nije zadovoljavao niti kriterije koji su bili potrebni za nastupe u Premijer ligi BiH. Potom odradili smo loš prelazni rok, gdje smo na postojeću ekipu doveli iskusne igrače, od kojih smo očekivali dodatni napredak naše igre. To se na našu žalost nije desilo. Neki naši unutrašnji problemi koje smo imali su izašli na vidjelo, razni karakteri igrača su izašli na vidjelo. Rezultat toga svega je to da danas moramo kreirati novu ekipu.”

Nijaz Gracić

Igrački kadar nakon okončanja sezone nije prošao prevelike promjene, a može se samo ocijeniti da je u ovu sezonu ušao snažniji. Koliko su zapravo podbacili igrači od kojih se najviše očekivalo?

“Ne mogu reći da su igrači koji su došli tokom ljetne pauze zaboravili da igraju fudbal. Činjenica je da smo te igrače vraćali u fudbalski život, prvenstveno mislim na Raščića, Hadžića i Stanića. Tada smo mislili da ćemo ih, nakon kratkih priprema tokom ljeta, brzo vratiti na takmičarski nivo. Desilo se da smo jako dugo čekali na taj njihov povratak. Na sve to, desili su nam se neki neočekivani rezultati, koji su unosili dodatnu nervozu u naše redove. Tek pred kraj jesenje polusezone, “probudili” su se neki igrači, kao što su Hadžić i Stanić. Mislim da bi oni mogli dati veći doprinos klubu i rezultatima. Nakon što smo napravili cjelokupnu analizu, ustanovili smo da je dosta iskusnih igrača iz našeg kadra koji su djelovali prilično bezvoljno, nezainteresovano i mi smo morali reagovati u ovom prelaznom roku, dovesti svježu krv i krenuti sa sklapanjem novog tima.”

Da li je zasićenje i nedostatak motivacije upravo najveći problem ili postoje drugi uzroci? Često se kaže da je vrlo rijetko fudbalerima koji potpisuju tzv. posljednje ugovore u svojim karijerama motivacija uspjeh kluba. Oni dolaze po “posljednje pare” u karijeri i to je njihov jedini motiv.

“Olimpic već šest godina u kontinuitetu nastupa u Premijer ligi BiH. Od strahopoštovanja koje taj klub ima izvan glavnog grada, do omalovažavanja u glavnom gradu BiH, to je neki naš dijapazon u kojem se mi krećemo kao klub. Igrači koji su prošli kroz klub u proteklom periodu su sasvim sigurno, barem većina njih, igrači sa dobrim karijerama iza sebe. Ja sam lično uvijek imao dilemu šta napraviti u datom momentu. Da li se opredijeliti i graditi klub, otvoriti vrata kluba mlađim igračima i raditi na njihovoj promociji ili se opredijeliti za iskusnije igrače ili praviti neki miks. To će uvijek biti dilema. Kažu da se budala uči na svojim greškama, pa sam eto i ja naučio nešto iz jesenjeg dijela. Moramo se odreći jako puno igrača, koji su došli i dolaze samo radi novca. Ipak, mora se u ovaj klub dolaziti sa željom da se dokaže, da se bori za klub, a ne da bi se uzeo novac, pri tome apsolutno zanemarujući prosperitet kluba i rezultate tima. Mislim da je upravo ovo pravac kojim mi želimo ići, promocija igrača koji će se podrediti klubu i klupskim ambicijama.”

Koje su, po vašem mišljenju, vrijednosti koje promoviše FK Olimpic?

“Nikada ovo nisam rekao, ali ću reći sada. FK Olimpic je personifikacija najnormalnijeg i najobičnijeg građanina grada Sarajeva. Otvoren, apolitičan, vaninstitucionalan, sve ono što obilježava jednog Sarajliju, to je Olimpic. Niti jedna naša utakmica, na što sam posebno ponosan, nije obilježena bilo kojom vrste mržnje. Bila ona prema sredinama iz koje suparnički klubovi dolaze, prema ljudima i nacijama sa kojima se borimo na zelenom terenu. Niti jedna utakmica nema bilo kakve vrste tenzije i to je ono što mi je izuzetno drago. Kao pobožan čovjek, koji vjeruje u nešto, drago mi je da sam kroz proteklo vrijeme mogao uticati na sve ljude koji dolaze u ovaj klub da ne smiju verbalno vrijeđati nešto, moraju se ponašati po pravilima mene kao domaćina. Za Olimpic se često kaže da nema navijača, ali sam siguran, i u to sam se uvjerio, Olimpic ima jako puno simpatizera u gradu Sarajevu.”

Klub prolazi velike promjene u igračkom kadru po završetku polusezone, brojni igrači su već napustili tim, a dosta novih je stiglo. Kakav Olimpic treba očekivati na proljeće?

“Četiri kola prije kraja jesenjeg dijela, ja sam kao predsjednik kluba dao jedan uslov igračima. Tražio sam od igrača da od mogućih dvanaest osvoje devet bodova, što je s obzirom na raspored bilo ostvarivo, ili da traže drugu sredinu. Ja sam svoje obećanje ispunio. 14 igrača je napustilo klub. Mogli su još neki, ali sam se na tom broju zaustavio. Sada je glavno da znamo šta tačno mi želimo. Mislim da idemo u pravcu da se u potpunosti otvorimo prema mladim igračima. Meni će još veća satisfakcija biti kada izborimo opstanak ove godine sa djecom, da ih tako nazovem. Više vjerujem u mladost, nego u provjerene igrače koje smo imali. Provjerenim igračima je mjesto u većim klubovima.”

Podržali ste Edina Prljaču kao trenera prvog tima pred nastavak sezone. Da li su klupske ambicije vezano isključivo uz opstanak u ligi, odnosno, da li će postojati određeni zahtjevi od Prljače i mimo samog opstanka?

“Sigurno se nećemo olako predati, niti dozvoliti da ispadnemo iz premijerligaškog društva. Olimpic je jedna fina ideja, u jednoj od najvećih opština u BiH, sa velikim brojem djece u omladinskoj školi, sa jednom lijepom historijom koja se piše u posljednjim godinama, rivalitetom koji imamo sa dva najveća bh. kluba, Sarajevom i Željezničarom. Mnogi su tvrdili da ne mogu opstati tri kluba u Sarajevu, ali evo, mi smo pokazali da možemo opstati i postojati. Sve je pitanje cilja, ako nemate cilja onda nemate ni svrhu postojanja, ne samo u fudbalu. Naš cilj je da budemo stabilan premijerligaški klub, jedan od bitnih faktora u bh. fudbalu. Dosta stvari smo u jako kratkom vremenskom roku preuzeli i poduzeli, a da bi se sve to realizovalo treba nam minimum pola godine kako bi stvari došle na svoje.”

4f4e4bfc-25be-41ac-970e-04a07f23a765

Premijer liga se smanjuje na 12 klubova od iduće sezone. Prvih šest će vjerovatno nakon prvog dijela sezone igrati ligu za prvaka, a drugih šest ligu za opstanak. Otprilike se već zna koji će klubovi imati visoke ambicije, a koji ne, no niko sa sigurnošću ne može znati šta da očekuje od Olimpica. Hoće li već iduće godine ambicije biti puno veće?

“Olimpic, siguran sam, više neće doći u situaciju da se bori za opstanak. Naravno, pokušat ćemo da probamo u narednoj sezoni uz ovaj kadar i nekoliko pojačanja, da se plasiramo u vrh tabele i da probamo doći do nekog trofeja, ako se za to ukaže prilika. Bitno mi je da u narednom periodu koji je pred nama u klub dolaze motivisani igrači, željni dokazivanja koji će sebe podrediti klubu, kolektivu i zajedničkom uspjehu. Situacija iz ove sezone nam se ne smije ponoviti.”

Kakva je uopšte dugoročna budućnost FK Olimpic? Vi ste klub preuzeli kad je bio u trećem rangu i za kratko vrijeme ga doveli do Premijer lige BiH, a potom i do prvog trofeja u historiji. Da li je i kod vas nastupilo određeno zasićenje?

“Više puta sam sebe pitao da li mi ovo treba? Međutim, ovaj posao je kao i svi ostali poslovi. Imate trenutke satisfakcije i trenutke razočarenja. Kada smo mogu reći nesretno ispali od Trnave ja sam bio ponosan, jer sam vidio da tim koji smo sklopili liči na ozbiljan fudbalski kolektiv, koji može da se uključi u borbu za sami vrh tabele. Nakon svega što se jesenas dešavalo, onda se čovjek razočara i pita se što i da li mu sve to treba? Ipak, kako sam rekao Olimpic je jedna dobra ideja i ja neću dozvoliti da se ta ideja ugasi.”

Olimpic nije, baš kao ni većina bosanskohercegovačkih klubova, rentabilan, već uveliko ovisi od vaše finansijske pomoći. Može li se klub barem djelimično učiniti finansijski neovisnim od svog vlasnika, odnosno finansijera?

“U javnosti su se pojavile priče, zbog kojih sam ja kriv, jer sam jednom prilikom pred igračima rekao, a onda je to nekako došlo do medija, da postoji interesovanje stranih investitora. Ali neovisno od toga, ja ne vidim način kako će klub drugačije funkcionisati. Podršku teško da ćemo imati, s obzirom da ja politički nisam podoban jer nisam član niti jedne stranke. S druge strane, mi iz budžeta dobijemo par hiljada maraka, a kad znamo da je budžet milionski, onda je to apsurd. Primjera radi, ako jedan klub ima 200 klinaca koji su pomaknuti sa ulice, odmaknuti od interneta i pružena im je šansa da se bave fudbalom, onda je to mislim dovoljan znak da bi se trebalo finansijski pomoći. Kada su u pitanju druge društveno-političke sfere, tu ne nailazimo na razumijevanje. Meni ponekad nije jasna sljedeća stvar. Ako grad, primjera radi, odvaja dva puta novac za neke projekte i tribine, a naš klub ne dobije niti marke, onda se ja pitam ko je tu budala? Po kojem principu i kako određuju kriterije dodjele novca, ja ne znam. To je pitanje na koje trebaju odgovoriti neki drugi ljudi. Što se tiče stranih finansijera, postoji interesovanje postoji Arapa, Italijana i Nijemaca. Neki su “ulazili” u papire. U narednom periodu će se svašta dešavati. Puno je projekata koje ćemo morati rješavati u narednih šest mjeseci. Sada smo trenutno u fazi izgradnje vlastite omladinske škole, s obzirom da smo prekinuli dugogodišnju saradnju sa FK Novi Grad, ali će nam i za to trebati minimalno šest mjeseci. Bitno je da je stadion Otoka spreman, a mi ćemo zavrnuti rukave i krenuti sa još ozbiljnijim radom.”

Najveći problem koji Olimpic ima jeste nedostatak publike, kako vjernih navijača koji će klubu davati podršku, tako i onih koji će doći da utakmicu pogledaju s porodicom. Ovaj problem nije rješiv preko noći. Postoji li dugoročna strategija za privlačenje navijača i publike za klub?

“Vidite, ja sam imao nekoliko puta ponude i razgovore oko formiranja navijačke grupe. Vrlo lako je napraviti navijačku grupu. Moja želja je bila, kao što sam rekao, da budemo personifikacija grada Sarajeva. Ja sam poučen iskustvom iz FK Sarajevo i svim potencijalnim problemima koje to nosi, pa nisam želio ulaziti u tu priču. Shvatili smo da bi nam to moglo donijeti više štete nego koristi. Uostalom, posjeta na Otoci, u periodu kada smo igrali dole, bila je sasvim korektna i ja sam zadovoljan kako je to izgledalo u tom periodu. Nadamo se da ćemo povratkom na naš stadion vratiti ljude koji su nas pratili tada.”

Kako vidite Olimpic za 10 ili 15 godina? Hoće li on uspjeti da poremeti dominaciju velike četvorke po pitanju trofeja (Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski) ili će i dalje spadati u kategoriju najugodnijih iznenađenja, kako se danas često naziva?

“Siguran sam da bismo uz jaču investiciju igrali u Ligi šampiona. U to sam ubijeđen. Uz malo veći iznos od ovog kojim trenutno raspolažemo, mi bismo mogli računati na plasman u evropska takmičenja svake godine.”

Premijer liga BiH se ove godine skraćuje. Još nije poznat format takmičenja naredne sezone, pa nas interesuje vaše mišljenje o toj odluci i koji bi po vašem mišljenju bio najbolji sistem takmičenja u narednoj sezoni?

“Nogometni savez donosi odluke, rekao bih, “preko koljena”. Malo na pritisak medija, malo pritisak većih klubova, pa se donesu odluke, koje jesu za dobrobit fudbala, ali možda ne u pravom momentu. Moramo znati da je kod nas najduža pauza u Evropi. Više od četiri mjeseca ukupne pauze, sasvim sigurno loše utiče prvenstveno na klubove, koji u tom periodu praktično nemaju aktivnosti, nego samo rashode. Ako želimo povećati gledanost Premijer lige, onda u ljetnim mjesecima ne bismo trebali imati pauzu. Konkretno, prvenstvo bi se trebalo igrati od marta do novembra. Odluka da šest klubova napušta društvo najboljih, možda nije najsretnije rješenje. Dosta klubova, među kojima i Olimpic, su nespremno dočekali takav razvoj događaja. Puno bolje bi bilo da se vodilo računa o infrastrukturi. Bolji tereni, reflektori i bolji uslovi za igranje su sasvim sigurno trebali biti prioritet. Bit će sigurno dosta kvalitetnih utakmica, ali desit će se da se dosta fudbalskih sredina doslovno ugasi. Prestat će se igrati fudbal, ali u punom smislu te riječi. Ja lično mislim da je samo par ekipa finansijski stabilno, sve ostale ekipe imaju problema sa finansijama. Problemi će biti, naravno, i prilikom ispunjavanja uslova za licenciranje.”

Koliko generalno N/FS BiH brine o klubovima? Da li mislite da svi klubovi imaju jednak tretman u savezu?

“Treba gledati samo činjenice. Jedan klub se, primjera radi, bori za opstanak. Dese se izbori u savezu, predstavnik tog kluba dođe u Izvršni odbor, najednom taj klub bude u vrhu Premijer lige. To je činjenica. Da li ima utjecaja ili nema ja ne znam, ali to je tako. Vjerovatno ima lobija, neko ima, neko nema. Vidi se ko je nedodirljiv. Nekada savez donese odluke pod pritiskom navijača, medija, mada moramo reći da savez donosi odluke koje su pomogle da fudbal u BiH napreduje. Ali moramo biti svjesni da se kazne sudija protiv “velikih” kreću od osam do deset utakmica i tako dalje. Kada govorim o Olimpicu, onda mogu reći da mi nismo imali odluku koja nam je išla na ruku. Protiv nas izađe ekipa koja nema dovoljan broj mladih igrača u zapisniku prema propisima i nikom ništa. Igrač sa crvenim kartonom igra protiv nas, pa se izmišljaju nekakvi kup susreti na kojima su odradili kaznu i tako dalje. To su stvari koje se ne bi trebale dešavati.”

Za kraj, još jedno pitanje. Vi ste bili jedan od prvih koji je privatni novac uložio u jedan klub u BiH. Vincent Tan, Azmir Husić i Mensur Mušija su ljudi koji su svoj novac investirali u bh. fudbalske klubove. Da li je budućnost naših klubova upravo u investiranju privatnog kapitala?

“Moje mišljenje je da u nekim sredinama neće doći do takvih investicija. Sarajevo je u cijelu priču krenulo donkihotovski, ali su uspjeli i napravili su jednu finu priču. Vincent Tan je stigao ovdje i sasvim je jasno šta želi i šta hoće. Nekad se njegove želje i želje navijača ne poklapaju, ali siguran sam da je Tanova investicija dugoročno isplativa. Vidim u posljednje vrijeme da je i Željezničar na dobrom putu da riješi stvari u tom pravcu. Sloboda je, koliko vidim, spremna za privatizaciju, ali nisam siguran koliko će gospodin Husić izdržati. Što se tiče Mladosti, meni se čini da je sve to malo euforično. Volio bih lično da zenički Čelik riješi svoje probleme koje ima, s obzirom da je Zenica fudbalski grad sa tradicijom, dobrom infrastrukturom. Što se tiče Zrinjskog i Širokog Brijega, nisam siguran da oni razmišljaju i žele da idu u tom pravcu, jer im to ne odgovara. Što se tiče Olimpica, nekoliko je opcija u razmatranju. Da li će biti privatizacija, dokapitalizacija ili neka druga vrsta ulaganja, vidjet ćemo na kraju sezone. Puno ovisi o plasmanu koji ćemo ostvariti na kraju sezone.”

Dakle, vaše mišljenje je da neće dolaziti do većih investicija u klubove i da će klubovi morati nastaviti da “životare” po dosadašnjim principima?

“Mali novac se okreće u Premijer ligi, da bi to bio mamac za investitore bilo koje vrste. Ako uzmete u obzir da se godišnje u Premijer ligi, da kažemo, obrne nekih 30-ak miliona maraka, onda vam je jasno da nema baš puno interesovanja za investiranje. S druge strane, imate dugove klubova koji su višemilionski i teško će se neko odlučiti da preuzme na sebe neki dug. Jednako kao što vlasti i gradovi neće preuzeti dugove pojedinih klubova, kao što se piše po medijima. Ko ima tu moć da na sebe preuzme tu odgovornost?”

Na kraju razgovora, predsjednik FK Olimpic Nijaz Gracić, iskoristio je priliku da svim navijačima i simpatizerima Olimpica, ali i ljubiteljima fudbala u našoj državi poželi sretnu i uspješnu 2016. godinu te pozvao navijače i simpatizere kluba da podrže Olimpic na Otoci ovog proljeća u borbi za ostvarivanje ciljeva i stvaranje još boljeg kluba.

Komentari