Fudbaleri Olimpica u karantinu dočekuju susret 5. kola Premijer lige BiH u kojem će gostovati kod Krupe na Vrbasu, a stvari izgledaju znatno bolje za sarajevski tim nakon pobjede nad Čelikom u 4. kolu, koja je ekipi vratila samopouzdanje.

Jedan od najzaslužnijih za pobjedu Olimpica u 4. kolu bio je Rijad Kobiljar, mladi veznjak koji je u pobjedi od 3-0 upisao gol i asistenciju, čime je potvrdio veliki potencijal i pokazao da će Olimpic na njega u nastavku sezone morati ozbiljno računati.

Rijad se sa svojim saigračima u miru priprema za naredni duel, a u pauzi od treninga nam je kazao da je atmosfera u ekipi znatno bolja poslije pobjede nad Čelikom. Ipak, on i njegovi saigrači su i prije pobjede nad Čelikom vjerovali u sebe.

“Prije svega, pobjeda nad Čelikom nije moja nego naša. Ja sam dobro odigrao taj meč zato što je tim odigrao dobro. Kad tim igra dobro, i ja sam dobar, kad timu ide loše, onda i meni ide loše. Drago mi je što sam upisao gol i asistenciju, ali za to su zaslužni moji saigrači i trener koji mi je i nakon dvije loše utakmice ukazao povjerenje i dao priliku od prve minute”, kaže Kobiljar te dodaje:

“Mi smo mlada ekipa, dosta izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu. Samo je nekoliko istih igrača ostalo u Olimpicu u ovoj sezoni. I pored toga, mi vjerujemo da imamo kvalitet i da možemo ostvarivati pozitivne rezultate. Prva tri kola su bila teška i to smo svi očekivali, ali smo znali da od četvrtog kola izgovora više nemamo. Odgovorili smo na pravi način i mislim da je sada vrijeme da napravimo pozitivnu rezultatsku seriju”.

Olimpic u narednom kolu gostuje kod Krupe na Vrbasu, koja je prilično iznenađenje dosadašnjeg toka sezone sa 5 osvojenih bodova. Krupa je doživjela samo jedan poraz, i to u posljednjim minutama susreta protiv Sarajeva.

“Poštujemo njihove rezultate. Sigurno je da nisu slučajni. Ipak, Olimpic u ovom susretu mora ići na tri boda. Znamo da nam neće biti lako i da ne smijemo praviti greške koje su nam se ranije dešavale, ali moramo u ovakvim utakmicama imati ambicije da dođemo do punog plijena. Želimo skupiti što više bodova do polusezone, kako bismo barem pokušali da dohvatimo ligu za prvaka, ili u suprotnom kako bismo imali solidnu zalihu za ligu za opstanak”, kaže Kobiljar uz opasku da liga nije ni nalik na prošlogodišnju:

“Smanjenje lige na 12 klubova je pun pogodak sa aspekta kvaliteta utakmica. Lakih utakmica nema ni nama iz donjeg dijela tabele, ali ni klubovima koji se bore za sam vrh tabele. Svaka utakmica je svojevrsni derbi. Bodovne razlike su male, dovoljno je da se naniže nekoliko lošijih rezultata i ekipa je već u opasnosti. Pogledajte s jedne strane primjere Širokog Brijega i Radnika, a sa druge strane primjere Mladosti i našeg sutrašnjeg protivnika Krupe. To nije loše za ligu, nemate taj luksuz da se opustite ni u jednom momentu. Mi ćemo se truditi da u narednom periodu i većim klubovima napravimo probleme”.

Mladi veznjak Olimpica je u BiH stigao prije nešto više od godinu dana, a u tom je periodu promijenio već tri kluba. Igrao je za Sarajevo, potom Travnik, a na koncu je postao član Olimpica. Mišljenja je da naš fudbal ima potencijala.

“Meni je prva godina prošla u adaptaciji i trudio sam se da naučim što više o domaćem fudbalu. Mislim da sam to i uspio. Iako je fudbal u našoj zemlji često na udaru kritika, ja smatram da je kvalitetan i da se ima šta vidjeti. Ova liga može biti jedna od najkvalitetnijih na Balkanu ako se malo povećaju ulaganja u terene i slične infrastrukturne stvari, jer ima dosta jakih klubova i niko nije dominantan. Volio bih da se manje energije troši na politiku i slične probleme koji nemaju veze sa fudbalom, a da se vrijeme posveti samoj igri. Tada bi liga bila još nekoliko stepenica kvalitetnija”, kazao je na kraju razgovora Kobiljar, čiji će tim sutra od 17 sati i 30 minuta gostovati kod Krupe.

Komentari