Fudbaleri Olimpica sutra će u okviru 7. kola Premijer lige BiH gostovati u Travniku kod ekipe Metalleghea iz Jajca. Olimpic je trenutno posljednjeplasirani tim u ligi 12, ali ambicije sarajevskog premijerligaša vezane su za opstanak u ligi.

Tim povodom, razgovarali samo sa jednim od najiskusnijih fudbalera Olimpica, Eldinom Mašićem. Mašić je na Otoku stigao iz bijeljinskog Radnika, u kojem je proveo posljednje tri sezone svoje karijere. Krunisao ih je naslovom Kupa BiH, a sada će imati nešto drugačije ambicije. Olimpic se bori za opstanak, a Mašić se brzo uklopio u novu sredinu.

“Zasad je sve na zadovoljavajućem nivou. Dobro sam prihvaćen od saigrača i stručnog štaba. Većinu iskusnijih fudbalera sam kroz igranje u Premijer ligi BiH upoznao, ali tu je dosta mladih momaka koji nisu nikad ranije igrali Premijer ligu BiH. Olimpicov problem je što je ekipa okupljena u hodu i nije se dobro uigrala. Mnogi igrači, uključujući i mene, stigli su tek pošto je sezona već počela”, kaže Mašić i dodaje da će reprezentativna pauza koja nastupa nakon ovog kola biti sjajna šansa da se Olimpic uigra:

“Imat ćemo dosta vremena za to. Trebamo iskoristiti tu šansu da bismo sustigli sve ono što su druge ekipe uradile u toku pripremnog perioda, a mi nismo stigli. Mnogo je sitnica koje nose prevagu na utakmicama, a na kojima nismo imali vremena raditi. Tako smo protiv Mladosti htjeli osvojiti sva tri boda, a na kraju smo ostali bez ijednog. Gubili smo 2-0, u 5 minuta smo se vratili u utakmicu, a onda smo umjesto da smirimo igru i tako onemogućimo protivnika da zaprijeti našem golu, krenuli grlom u jagode. Kaznili su nas i na kraju smo ostali bez bodova. Takve stvari sebi ne smijemo dopuštati, ali mislim da će se sa uigravanjem to popraviti”.

Mašić je u pobjedi Olimpica nad Čelikom od 3-0 pružio jako dobru partiju i upisao asistenciju za jedan od pogodaka, a u toj utakmici su najviše do izražaja došla dva mlada igrača, Sanjin Lelić i Rijad Kobiljar. Oni su ipak samo dvojica od brojnih mladih igrača na koje Olimpic računa ove sezone.

“Dosta je tu momaka koji nisu igrali Premijer ligu i kojima je to sasvim novo iskustvo. Zadatak nas iskusnijih igrača je da pomažemo stručnom štabu onoliko koliko je to moguće. Uvijek treba mladom saigraču objasniti gdje griješi kako bi tu grešku ispravio, ali naš odnos se ne završava na tome. Treba i pohvaliti njihove dobre poteze, kako bi stekli dovoljno samopouzdanja i volje za napretkom. Mislim da bi svaki iskusan fudbaler trebao svojim savjetima pomoći mlađim saigračima, a oni bi savjete trebali slušati, jer niko im ne može bolje objasniti neke stvari od onih koji su kroz njih prošli”, mišljenja je Mašić.

Olimpic gostuje ekipi jajačkog Metalleghea, koja je nakon pobjede nad Sarajevom na Koševu u naletu euforije i samopouzdanja. Mašić smatra da njihova pobjeda na Koševu nije plod slučajnosti.

“Mislim da je skraćenje lige na 12 klubova sjajan potez. Liga u kojoj svako može dobiti svakoga tjera i najveće klubove na maksimalan angažman tokom cijele sezone. Metalleghe je dobar primjer malog kluba koji koristi prednosti ekipe koja je dugo na okupu. Njih ne treba potcjenjivati, dugo su igrali zajedno i prije ulaska u Premijer ligu, a onda su doveli nekoliko odličnih i iskusnih premijerligaških igrača. Oni mogu baš svima pomrsiti račune, a to su uostalom i potvrdili na Koševu, kaže Mašić, te dodaje da njegov tim protiv Metalleghea neće ići da igra revijalnu utakmicu.

“Naravno da vjerujemo u sebe. Ne želimo se precijeniti i najavljivati osvajanje punog plijena, jer se takve najave obično obiju o glavu. Realnost je da bi Olimpicu i bod bio dobar. Ipak, to ne znači da nećemo iskoristiti šansu da osvojimo sva tri boda ako nam se ukaže, niti da ćemo se samo zatvoriti i nadati pozitivnom rezultatu. Naš cilj je opstanak, a svi smo u klubu spremni vrijedno raditi da to i ostvarimo”.

Komentari